Aamusta asti olen leiponut pipareita. Taikinat tein eilen illalla, ja ne olivat jääkaapissa yön yli. Aikamoinen keko niitä tulikin kun sain urakan valmiiksi. Vaaleat piparit voitelin kananmunalla ja laitoin ripauksen kaneli-sokeriseosta pinnalle. Viime jouluksi tein piparit ilman voitelua ja kaneli-sokeria, mutta yksi lapsistani kaipaili perinteiseen malliin tehtyjä joten nyt tein sitten niitä.

Vaaleiden piparien resepti on ikivanha, mutta ruskeiden piparien reseptin sain mieheni siskolta viime joulun alla. Saamassani ruskeiden piparien reseptissä ei ollut muita perinteisiä piparimausteita kuin kanelia ja neilikkaa, joten olen laittanut lisäksi pomeranssinkuorta ja inkivääriä mukaan. Suolaakin olen lisännyt ohjeeseen.

Taas kerran olivat reseptit niin hyvässä tallessa, että ei meinannut millään löytyä. Laitoinpa nyt tänne muistiin, niin löytyvät seuraavalla kerralla helposti.

Vaaleat piparit:

500 g voita

400 g sokeria

3 munaa

1 dl kermaa

2 tl ruokasoodaa

½ tl hirvensarvensuolaa

1 kg vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl inkivääriä

3 tl vaniljasokeria

1 tl suolaa

Voi ja puolet sokerista vatkataan vaahdoksi. Munat ja toinen puoli sokerista vatkataan vaahdoksi. Munasokerivaahto yhdistetään voisokerivaahtoon, samoin kerma. Kuivat aineet sekoitetaan ja lisätään lopuksi. Olen tehnyt taikinan aina edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan.

Kaulitaan levyksi ja otetaan muotilla pipareita. Halutessa (ei suinkaan ole pakollista) voidellaan kananmunalla ja koristellaan kaneli-sokeriseoksella ja paistetaan 200 asteessa n. 8 min.

Tästä annoksesta tulee n. 200 kpl

 

Ruskeat piparit:

4,5 dl sokeria

3 munaa

400 g voita

1 dl siirappia

9 dl vehnäjauhoja

3 dl perunajauhoja

3 tl soodaa

1 rkl kanelia

½ tl neilikkaa

2 tl pomeranssinkuorta

2 tl inkivääriä

1 tl suolaa

Voi, siirappi, kaneli, neilikka, pomeranssinkuori, inkivääri, suola ja puolet sokerista kiehautetaan. Kun seos on jäähtynyt, siihen lisätään puolen sokerin kanssa vatkatut munat. Lopuksi vehnäjauhot ja perunajauhot, joihin on sekoitettu sooda.

Paistetaan 200 - 210 asteessa n. 8 - 9 min.

Annoksesta tulee n. 200 kpl