Kannattaa ensin suojata ympäristö, missä lamppua aikoo kovettaa. Minä laitoin ison muovilaatikon jätesäkkiin, jonka sisälle laitoin roskakorin, jonka suojasin muovipusseilla. Roskakorin (tai sangon) päällä on helpompi käännellä palloa tärkätessä. Sanomalehtiä laitoin vielä koko systeemin ympärille. Ei ole kivaa jos tahmeaa sokeritärkkiä on joka puolella ;)

Pitsilampun%20kovetus%20001-normal.jpg

Kannattaa tarkistaa ennen tärkkäystä että pallossa on tarpeeksi ilmaa. Jouduin laittamaan ilmaa vähän lisää.

Seuraavaksi sokeritärkin tekoon. 3 dl vettä kiehautetaan ja siihen liuotetaan 3 dl hienoa sokeria. Tämä määrä riittää yhteen tärkkäyskertaan.  

Pitsilampun%20kovetus%20004-normal.jpg

Heti kun seos on hieman jäähtynyt aloitan tärkkäämisen (kun kestää käden laittaa seokseen). Lanka imee paremmin lämmintä tärkkiä. Töpsyttelen sienellä tärkkiä reilusti joka kohtaan.

Pitsilampun%20kovetus%20005-normal.jpg

Tämän tärkkäystä piti hieman miettiä. Ei ollut sopivaa metallirengasta, joten jouduin käyttämään tätä liian pientä, johon virkkasin noita pylväitä reunaan. Suojasin tuon osan, johon lamppu laitetaan muovikelmulla ja teippasin vielä johtoon kiinni, että tärkkiä ei mene tuohon osaan. Löysin sopivankokoisen metallipurkin, jossa on muovikansi. Leikkasin kannen halki (keskelle saakka) ja keskelle vielä johdon mentävä reikä. Laitoin johdon kannen keskelle ja tuo suojattu mötikkä purkin sisälle.

Pitsilampun%20kovetus%20008-normal.jpg

Tämä osa olisi ollut helppo tärkätä, jos ei olisi tarvinnut virkata metallirenkaasta ulospäin. Ei tarvitsisi suojata tuota osaa johon lamppu tulee.

Muutaman tunnin (2 - 3) kuluttua tärkkäsin toisen kerran. Tein taas saman määrän tärkkiä, vaikka toisella kertaa sitä ei mene kuin vähän. En tiedä onko tarpeellista tärkätä toiseen kertaan, mutta olen aiemmat lamput tärkännyt näin, joten tein niin nytkin.

Tiesin kokemuksesta että tärkkiä jää, joten silitin punaista säkkikangasta muutaman palan ja tärkkäsin ne. En kylläkään tiedä mitä niistä askartelen, mutta jospa se idea joskus jostain putkahtaa :) Jos innostut tärkkäämään säkkikangasta, muista silittää kangas ensin. Tärkkäys ei poista ryppyjä ;)

Pitsilampun%20kovetus%20009-normal.jpg

Tässä kuvassa näkyy että lanka on imenyt hyvin tärkkiä. Näyttää läpikuultavalta.

Nyt sitten odottelen kuivumista. Saattaa mennä näin kostealla ilmalla kauankin. Välillä käyn kääntelemässä, että kuivuu tasaisesti. Laitan sitten taas kuvia tyhjennysvaiheesta ja kattojohdon kiinnityksestä.

Mukavaa viikonloppua!