Sain yhdeltä veljistäni kassillisen kotimaisia omenoita. Olivat niin hapokkaita, että katsoin parhaimmaksi käyttää niitä piirakoihin. En kylläkään saanut vielä kaikkia käytettyä. Melkoinen homma oli kuoria ja pilkkoa pieniä omenoita. Olen vähän? ronkelin sorttinen, joten kuorin omenat vaikka ei olisi varmaankaan tarvinnut. Samoin otin tarkasti pois kaikki öttiäisten järsimät kohdat. Ne ainakin täytyy poistaa vai mitä?

Tätä piirakkaa tein pellillisen ja pinnalle laitoin kanelin ja sokerin lisäksi hieman Tosca mantelikuorrutusseosta. Tämän pohjan ohje on päässä, joten ei tarvitse määriä miettiä. Laitan joskus marjoja tai murukahvia tai suklaamuruja ja kaakaota. Tällä ohjeella teimme piirakoita lapsuuskodissani. Tosin olen vähentänyt siitä ohjeesta voin määrää 50 g ja lisännyt veden määrää 0,5 dl ja lisännyt ohjeeseen yhden kananmunan.

Tällä ohjeella nykyään teen.

Pohjan ohje:

4 munaa

3 dl sokeria

3 tl vaniljasokeria

150 g voita

2 dl vettä

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää sekaan kiehautettu voi-vesiseos hieman jäähdytettynä. Lopuksi jauhot joihin on sekoitettu leivinjauhe. Paista 175 asteessa n. 20 min. Tästä tulee iso pellillinen.

 

 

Tämän piiraan tein vanhalla ohjeella, mutta en muista mistä olen sen saanut.

200 g voita

4 dl vehnäjauhoja

0,5 dl vettä

Nypi voi ja vehnäjauhot ja lisää vesi. Lisää jauhoja jos tarvii.

Täyte:

4 suurta (hapanta) omenaa

1 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

1 tl kanelia.

Kuori ja viipaloi omenat. Sekoita sokeri, kaneli ja vehnäjauhot keskenään ja kaada omenaviipaleiden päälle ja sekoita.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli palat kiekoiksi. Laita toinen puoli piirakkavuoan pohjalle reippaasti yli reunojen. Kaada omenapalat vuokaan ja tasoita tasaiseksi kerrokseksi. (Jos teet isoista omenoista, niin kannattaa asetetella siivut nätisti, eikä siinä mene kauan aikaa) Nosta toinen kiekko kanneksi ja nipistele reunat kiinni. Leikkaa päälle muutama viilto  tai pistele haarukalla ja koristele mielesi mukaan.

Paista 200 asteessa n. 45 min.

Tämä piiras on namia vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Mukavaa loppuviikkoa !