Viimein sain aikaa aloittaa pitsilampun kasaamisen. Aika usein kysytään ohjeita, joten nyt otin kuvia eri vaiheista.

Pitsilampun%20kasaamista%20003-normal.jp

Ensin lajittelin aiemmin virkkaamani pitsipyörylät koon mukaan (suurinpiirtein) eri pinkkoihin, että on helpompi löytää sopiva.

Pitsilampun%20kasaamista%20004-normal.jp

Seuraavaksi laitan aloituspyörylän väliaikaisesti maalarinteipillä kiinni rantapalloon, että pysyy paikallaan seuraavia pyörylöita kiinnittäessä. Ompelen sopivista kohdin yhteen kaksinkertaisella ompelulangalla. Pujotan langan piiloon virkkaukseen jonkun matkaa ja teen kiinnityskohtaan lukkosolmun. Senjälkeen ompelen kiinni toiseen pyörylään, pari lukkosolmua ja pujotan sitten taas lankaa jonkun matkaa virkkaukseen ja katkaisen langan. En tiedä onko tuo lukkosolmu oikea termi.

Pitsilampun%20kasaamista%20005-normal.jp

Yritin etsiä sopivan kokoisia pyörylöitä että ei tulisi turhan suuria aukkoja. Välillä isompia ja välillä pienempiä pyörylöitä yhdistäen onnistuu aika hyvin.

Pitsilampun%20kasaamista%20006-normal.jp 

Tässä vaiheessa näyttää sopivat pyörylät loppuneen, mutta asia korjaantuu myöhemmin. Ei muuta kuin virkkaamaan sopivia :)

Pitsilampun%20kasaamista%20007-normal.jp

Pitsilampun%20kasaamista%20001-normal.jp

Metallirenkaan (halkaisja 10 cm) ostin Kärkkäiseltä Oulusta. Sopivia metallirenkaita ei tahdo löytyä mistään (pienempikin riittäisi, kunhan tyhjennetty rantapallo sopii aukosta ulos). Täytyy tosin ottaa myös huomioon kattojohdossa oleva härpäke. Rengas päällystetään virkkaamalla, että sen pystyy ompelemaan kiinni pitsipyörylöihin.

Pitsilampun%20kasaamista%20008-normal.jp

Pitsilamppu%20001-normal.jpg

Lampun yläosaan olen laittanut enemmän pieniä pyörylöitä, isoja ei saa niin tiiviiksi. Aika paljon jouduin virkkaamaan lisää pyörylöitä kun sopivia ei aiemmin virkatuista löytynyt. Tiivistin myös isompia aukkoja virkkaamalla niihin sopivat pyörylät.

Sitten alkoikin sopivan metallirenkaan metsästys. Olisi pitänyt löytyä n. 8,5 cm halkaisijaltaan, mutta sellaista en löytänyt mistään. Onneksi piipahdin paikallisella kirpparilla, ja sieltä löysin lampunvarjostimen josta otin kankaan pois ja leikkasin sivuleikkureilla yläosan renkaan.

Pitsilampun%20kasaamista%20009-normal.jp

Pitsilampun%20kasaamista%20010-normal.jp

Renkaan päällystin virkkaamalla (ulospäin) ja sitten vielä toinen kerros pylväillä ja väliin muutama ketjusilmukka. 

Pitsilampun%20kasaamista%20011-normal.jp

Seuraavaksi virkkasin renkaan sisällepäin kaventaen joka kierroksella tasaisesti, että ei jää kuprulle eikä lommolle. Kattojohto on tässä mukana, kun ei noita arvaa ruveta purkamaan. Sattuu vielä jokin virhe takaisin laittaessa :( 

Pitsilampun%20kasaamista%20012-normal.jp

Tässä sitten kattojohto virkattuine lisäosineen.

Seuraavaksi olisi sitten vuorossa lampun tärkkääminen sokeritärkillä. Ehkä saan sen lähipäivinä tehtyä. Otan kuvia siitäkin vaiheesta. Samalla yritän selittää miten tuo kattojohto kiinnitetään itse lamppuun.

Tällaista puuhastelua tällä kertaa.

Mukavia kesäpäiviä !